Home > In de kijker

In de kijker

  • Begeleidingstraject naar milieuvriendelijke logies en attracties


De Vlaamse Overheid lanceert een gratis begeleidingstraject voor uitbaters van toeristische bedrijven om de CO2 uitstoot van hun onderneming te verlagen. De komende maanden zullen vier erkende studiebureaus gratis energiescans uitvoeren in attractieparken, meetingslocaties en logies en bedrijven adviseren bij de implementatie van energiebesparende maatregelen.

Het begeleidingstraject voor toeristische bedrijven kadert in het Vlaams klimaatbeleidsplan, dat maatregelen bevat om via onder andere energiebesparende maatregelen in gebouwen de uitstoot van broeikasgassen in Vlaanderen te beperken. Energie is een belangrijke vaste kost in de meeste toeristische ondernemingen. Investeringen in energie-efficiëntie komen dus niet alleen het milieu, maar ook de concurrentiekracht van de ondernemers ten goede. Bovendien kan de klimaatvriendelijke uitstraling van de toeristische infrastructuur in Vlaanderen ook bezoekers en andere burgers inspireren.

Een stapje verder

De studiebureaus zullen in eerste instantie via een energiescan een overzicht maken van de energieverbruiken in het bedrijf. Op basis van deze resultaten worden dan verbetervoorstellen aangereikt om de broeikasgasuitstoot te verminderen. Indien er voldoende besparingspotentieel aanwezig is, kan het bedrijf nog een vervolgtraject aanvragen dat moet dienen om maximaal de voorgestelde maatregelen te implementeren. Ook dit implementatieadvies is volledig gratisWe willen met dit traject verder gaan dan de evidente quick-wins en streven naar grondige energierenovaties én maximale implementatie van de voorgestelde maatregelen.

Doelgroep

Het begeleidingstraject is gericht op de toeristische kmo's die gevestigd zijn in Vlaanderen, meer bepaald hotels, jeugdherbergen, vakantieparken, meetinglocaties (MICE) en attractieparken. Om in aanmerking te komen voor een energiescan moet het bedrijf minimaal 50.000 kWh elektriciteit én 100.000 kWh aardgas of stookolie per jaar verbruiken

Het begeleidingstraject is een initiatief van Toerisme Vlaanderen en Agentschap Ondernemen in samenwerking met het Departement voor Leefmilieu, Natuur en Energie. Voor meer informatie of aanvragen, kan u nog tot eind 2016 terecht op de website van Agentschap Ondernemen of Toerisme Vlaanderen of via email naar toon.driesen@agentschapondernemen.be

In samenwerking met IOK organiseert de gemeente Hulshout een groepsaankoop voor het saneren van buiten gebruik gestelde stookolietanks. Meer informatie over deze groepsaankoop vindt u hier.

Na het grote succes in 2014, met meer dan 93.000 inschrijvingen en meer dan 63.000 acceptanten, organiseert de provincie Antwerpen dit jaar opnieuw een groepsaankoop groene stroom en gas. De gekende formule blijft behouden. Gratis en vrijblijvend inschrijven kan vanaf 1 juli 2015 tot 6 oktober 2015. Meer informatie over deze samenaankoop vindt u op www.samengaanwegroener.be.

Van 1 juli tot en met 13 oktober 2015 kan u ook met uw bedrijf, vereniging of als zelfstandige vrijblijvend intekenen op de groepsaankoop groene stroom en gas van de provincie Antwerpen. Doe mee, bespaar op uw energiefactuur en draag uw steentje bij tot een beter milieu. Ook voor professionele contracten zijn de verbrekingsvergoedingen weggevallen en kan u dus probleemloos en zonder kosten overstappen naar een goedkopere leverancier.

Wilt u uw woning energiezuiniger maken? De Vlaamse Overheid voorziet in goedkope leningen voor energiebesparende maatregelen. De lening wordt uitgekeerd via lokale entiteiten. Voor Hulshout is het IOK die deze taak op zich neemt. Wenst u meer te weten over de goedkope energielening, dan kan u hier terecht.

Sluitingsdagen

  • maandag 22 april 2019

Zoeken

Het weer in Hulshout