Home > Vriend van ...

Vriend van ...

De campagne ‘vriend van' van de provincie Antwerpen is er voor mensen die willen meedoen aan duurzame acties die het leven makkelijker maken. Dit kan op vele vlakken. Er zijn acties die tijdswinst opleveren, geld sparen, energie besparen, maar ook acties die gewoon leuk zijn.

Wordt u ‘Vriend van den tap' en drinkt u uw water zoals uw pintjes, van den tap? Trekt u de gordijnen 's avonds toe en wordt u ‘Vriend van de warmte'? Of kiest u ervoor om gezellig samen te douchen en wordt u ‘Vriend van samen douchen'? Stuk voor stuk acties die u het leven makkelijker maken. De keuze is aan u.

Meldt u aan op http://www.vriendvan.be/ en doe mee aan de acties van uw keuze. Met elke actie verdient u sterren en daar draait het rond. De sterren komen automatisch op de sterrenteller, die bijhoudt hoeveel sterren alle deelnemers in het totaal verzamelden. Zo spaart u mee sterren en daagt u de provincie mee uit tot het uitvoeren van een engagement. Op de sterrenteller kan u ook volgen hoeveel sterren er nog te verzamelen zijn voor het volgende engagement. En extra mooi is dat die engagementen goed zijn voor het klimaat.

Vriend van't marcelleke

Word vriend van 't marcelleke en draag de volgende weken een extra laag - een
‘marcelleke' - en laat de verwarming nog wat langer uit. U heeft het lekker warm terwijl u toch € 31 bespaart op uw verwarmingskosten. Ongeveer twee derde van het energieverbruik in een huishouden gaat immers naar het verwarmen van de woning. Door de thermostaat een graadje lager te zetten, bespaart u ongeveer 7% op uw jaarlijkse verwarmingsfactuur. Voor een gezin komt dat al gauw neer op een besparing van meer dan € 60 per jaar.

Hieronder vindt u nog enkele tips over hoe u bewust kan omspringen met uw verwarming:

  • Zet 's nachts of bij afwezigheid de verwarming op 15° Celcius.
  • Gebruik thermostatische radiatorkranen.
  • Ontlucht de radiatoren jaarlijks en controleer regelmatig de druk van de CV-ketel.
  • Isoleer warm waterleidingen die door onverwarmde ruimtes lopen (bv. Kelder, garage, ...).
  • Plaats tochtstrips rond ramen en deuren.
  • Kleef radiatorfolie achter radiatoren die tegen buitenmuren geplaatst zijn.


Neem deel aan deze actie!

Vriend van den tap

Drink uw water zoals een pintje, van den tap. Drink eens twee weken kraantjes- in plaats van flessenwater en ontdek de voordelen:

  • Kraantjeswater is 200 keer goedkoper dan flessenwater. 1 liter water krijgt u uit de kraan voor amper € 0,004 (of 4 eurocent voor 10 liter). Vergelijk eens met het goedkoopste flessenwater: per liter bespaart u algauw een halve euro.
  • Kraantjeswater is even gezond* als flessenwater. Ook volgens Test-Aankoop is leidingwater van de beste kwaliteit. En u heeft uw water altijd gekoeld binnen handbereik.
  • Nog niet overtuigd? Vul dan eens een karaf en zet die een nacht in de koelkast. Doe gewoon even de test: proeft u nog een verschil?


Neem deel aan deze actie!

Vriend van de volle auto

Als u met de auto rijdt, kies dan voor een volle auto. Met één, twee, drie of zelfs meer passagiers gebruikt u uw auto zo optimaal mogelijk en maakt u heel wat winst. Een auto kost jaarlijks een paar duizenden euro's, dat maakt delen meteen de moeite waard. ‘Vriend van de volle auto' worden kan op veel manieren. Hier vindt u alvast een paar suggesties:

  • Spreek een beurtrol af met buurtbewoners om uw kinderen en hun vriendjes naar hun hobby's te brengen.
  • Carpoolen naar het werk: deel een rit met collega's of buurtbewoners. Dit kan dagelijks, maar ook gewoon één keertje per week.


Neem deel aan deze actie!

Meer info

 

Sluitingsdagen

  • maandag 22 april 2019

Zoeken

Het weer in Hulshout