Home > Wat is duurzaam bouwen?

Wat is duurzaam bouwen?

Wettelijke verplichtingen

duurzaamheidGebouwen gaan verschillende generaties mee. Wie vandaag bouwt of verbouwt, bepaalt grotendeels hoe het energiegebruik van de bewoners er in de volgende decennia zal uitzien. Nieuwe energieverspillende (ver-) bouwprojecten zijn daarom maatschappelijk ontoelaatbaar. Daarom is de energieprestatieregelgeving van toepassing. Voluit spreken we over ‘Energieprestatie en Binnenklimaat', afgekort EPB. Bouw- en verbouwprojecten waarvoor een bouwaanvraag of een melding nodig is, moeten aan de EPB-eisen en de EPB-procedure voldoen.

De eisen worden regelmatig aangescherpt en bereiken tegen 2021 het niveau ‘bijna-energieneutraal bouwen' (BEN). Het bijzondere aan BEN-woningen is dat ze weinig energie verbruiken voor verwarming, ventilatie, koeling en warm water. De energie die nog nodig is, wordt uit groene energiebronnen gehaald. Voor meer informatie over de energieprestatieregelgeving kan u steeds hier terecht.

Ligging van uw woning

De meest duurzame woningen liggen in het centrum van de gemeente. Alles wat u nodig hebt is op wandel- of fietsafstand bereikbaar. Op die manier kan u veel tijd en geld besparen. Laat bij de keuze van uw woning niet alleen de prijs van de woning en/of de bouwgrond bepalend zijn. Hou rekening met de nabijheid van werk, vrienden en familie. Bekijk ook de omgeving: is er in de buurt een school, winkels, een busstation en/of treinstation, voldoende veilige speelruimte voor de kinderen en groen om te wandelen en te ontspannen?

Vorm van uw woning

Kies zeker niet voor ‘zo groot mogelijk' maar voor ‘zo compact mogelijk'. Compact bouwen heeft veel voordelen. Het belangrijkste pluspunt is wellicht dat het veel goedkoper is. U hebt namelijk minder bouwmaterialen nodig, kan terugvallen op een eenvoudigere bouwvorm en hebt voldoende aan een kleinere bouwgrond. U opteert ook best voor een gesloten bebouwing of appartement. Zo zit u compact tussen andere woningen. Deze houden uw eigen woning lekker warm, en dit gratis en voor niks. Een halfopen bebouwing is een goede tweede. Een alleenstaande woning is maar alleen, vraagt meer bouwmateriaal, meer ruimte, meer energie en dus veel meer geld, zowel bij de bouw als bij het latere onderhoud.

Energiezuinigheid van uw woning

Een compacte woning is ook een energiezuinige woning, maar toch blijft voorzien in voldoende isolatie essentieel. Isoleren doet u maar 1 keer, dus doe het goed! Bespaar niet op isolatie, wel op andere aspecten van de woning die u later nog kan aanpassen met het gespaarde geld van de kleinere energiefactuur.

Oriëntatie van uw woning

Zorg ervoor dat uw woning optimaal kan profiteren van de zon. Een slimme vuistregel: kies voor zonlicht en zonnewarmte in uw woning en zon in uw tuin. Oriëntatie van uw tuin en leefruimten naar het zuiden staat garant voor aangenaam wonen. Als uw woning niet kan genieten van gratis zonlicht en gratis zonnewarmte zal u zelf meer moeten verlichten en verwarmen. Dit kost meer geld en is minder aangenaam.

Oriëntatie van uw dak

Ook al bent u op dit moment nog niet van plan zonnepanelen te plaatsen, zorg er op zijn minst voor dat het mogelijk is. Dat doet u door een deel van uw dak in zuidelijke richting te oriënteren. Bij een plat dak doet de oriëntatie er natuurlijk weinig toe. Rekening houdend met de stijgende energieprijzen lijkt investeren in hernieuwbare energie een slimme zet.

Duurzaam bouwen vraagt extra investeringen, maar zoals hierboven al met enkele voorbeelden werd aangegeven, levert het ook besparingen op. Duurzaam bouwen hoeft dus niet duurder te zijn, zeker niet op iets langere termijn.

Meer info

Sluitingsdagen

  • maandag 22 april 2019

Zoeken

Het weer in Hulshout